Skip to content

SLIMME MICROSCOOP SLIDE: Voorbeeld van een katoenstam (Nederlandse)

English Français Deutsche Nederlandse Italiano Polskimi Portuguesas Español 中国 日本人 한국어

 

 

Stained cross section of a cotton stem

 

De unieke voordelen van de celluloseafzetting in de celwanden van katoen maken het een belangrijk en veelzijdig materiaal in de productie textiel en andere producten. Uit de studie van katoenvezels blijkt dat ze unieke voordelen hebben ten opzichte van andere plantenweefsels. De haren van katoen zijn eencellige uitgroei van epidermale cellen. De groeigeschiedenis van katoenvezels is er een van verlenging en verdikking van de celwand. Degenen die katoen bestuderen, kunnen de kwaliteit van de gewasopbrengst bepalen met behulp van een microscoop.

Dit object van de gekleurde dwarsdoorsnede van een wattensteel lijkt blauw vanwege de Methelyne Blue-vlek die wordt gebruikt om de individuele structuur van de fruitcellen tegen de achtergrond te markeren. Het kleuren van monsters is slechts één techniek om studenten te helpen bij het onderzoeken van microscopische monsters om te bepalen wat ze zijn (hun morfologie).

De plant is een struik afkomstig uit tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, katoen werd onafhankelijk gedomesticeerd in de oude en nieuwe werelden. De vezel wordt meestal tot garen of draad gesponnen en gebruikt om een ​​zacht, ademend textiel te maken. Het gebruik van katoen voor stof is tot op heden bekend uit de prehistorie; fragmenten van katoen uit 5000 v.Chr. Hoewel gecultiveerd sinds de oudheid, was het de uitvinding van de katoenen gin die de productiekosten verlaagde die leidde tot het wijdverbreide gebruik ervan, en het is tegenwoordig het meest gebruikte doek van natuurlijke vezels in kleding.

[terug naar index]