Skip to content

Explore Scientific Smart Microscope Slide: Cotton Stem (Nederlandse)

English Français Deutsche Nederlandse Italiano Polskimi Portuguesas Español 中国 日本人 한국어

 

Hoewel de meeste soorten cellen zo klein zijn dat een microscoop nodig is om ze te observeren, zijn katoenvezels gemakkelijk zichtbaar voor het blote oog en bereiken ze een lengte tot 50 cm. In feite kunnen de vezels van katoen de langste cellen van elke plant zijn. Maar de even fascinerende katoenen stamcellen vereisen observaties met een microscoop op 40X of hoger. De cellen in de stengel zijn van verschillende grootte en zijn gerangschikt in afzonderlijke grenzen die een symmetrie vormen.
 
Katoen is een zachte, donzige stapelvezel die groeit in een bol of beschermende capsule rond de zaden van katoenplanten van het geslacht Gossypium. De vezel is bijna pure cellulose. Onder natuurlijke omstandigheden zullen de wattenbolletjes de neiging hebben de verspreiding van de zaden te vergroten.

De plant is een struik die inheems is in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, waaronder Amerika, Afrika en India. De grootste diversiteit aan wilde katoensoorten wordt gevonden in Mexico, gevolgd door Australië en Afrika. Katoen werd onafhankelijk gedomesticeerd in de oude en nieuwe werelden. De Engelse naam is afgeleid van het Arabische (al) qutn قُطْن, dat omstreeks 1400 na Christus werd gebruikt. Het Spaanse woord "algodón" is eveneens afgeleid van het Arabisch.

De vezel wordt meestal tot garen of draad gesponnen en gebruikt om een ​​zacht, ademend textiel te maken. Het gebruik van katoen voor stof is tot op heden bekend uit de prehistorie; fragmenten van katoenweefsel uit 5000 voor Christus zijn opgegraven in Mexico en de Indus Valley Civilization (het huidige Pakistan). Hoewel gecultiveerd sinds de oudheid, was het de uitvinding van de katoenen gin die de productiekosten zo verlaagde die leidde tot het wijdverbreide gebruik, en het is tegenwoordig het meest gebruikte doek van natuurlijke vezels in kleding.
Microscopes from Explore Scientific

 

See all Microscopes from Explore Scientific

[back to index]